Бърза помощ

Пресцентър

2013-02-22

На 25. 02. японският посланик в България н. пр. Такаши Коидзуми ще открие дизел-агрегат в "Пирогов"

Откриването на финализирания проект JP-1 „Закупуване и монтиране на нов дизел-генератор за нуждите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” ЕАД” е с начален час 11. В него участват доц. д-р Стоян Миланов-директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, Н. Пр. Такаши Коидзуми – посланик на Япония в България и г-н Иво Маринов – зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма.

2013-02-22

Тази събота отново ще има безплатни профилактични прегледи за деца в "Пирогов"

Още един детски травматолог се включва към безплатни профилактични прегледи по Детска ортопедия и УНГ, които стартираха през януари тази година. Това е д-р Явор Пукалски. Припомням, че акцент на прегледите на специалистите от Клиниката по ортопедична травматология д-р Николай Цуцумански и д-р Атанас Кацаров са гръбначните изкривявания и плоскостъпието. Екипът на шефа на УНГ отделението д-р Асен Меджидиев се фокусира върху случаите на усложненията от прекарани вирусни и простудни заболявания по време на зимния сезон.
Ето защо специалистите по УНГ и Детската Травматология от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” обединиха усилия и преглеждат безплатно деца и младежи всяка последна събота на 2013-та година от 9 до 16 часа.
За да бъде прегледано едно дете е необходимо предварително записване на тел. 02/ 9154479.

 

2013-02-21

ОТВОРЕНО ПРОТЕСТНО ПИСМО

ДО:    ГРАЖДАНИТЕ НА Р БЪЛГАРИЯ

           ПРЕЗИДЕНТА НА Р БЪЛГАРИЯ

           СЪВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

           КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД

           ОМБУДСМАНА НА Р БЪЛГАРИЯ

           НАРОДНО СЪБРАНИЕ

           ПАРЛАМЕНТАРНА КОМИСИЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

           МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

           МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

           НЗОК

           БЛС

           ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ

           МЕДИИТЕ

 

О Т В О Р Е Н О   П Р О Т Е С Т Н О   П И С М О

от

РЪКОВОДСТВОТО, СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ, НАЧАЛНИК НА КЛИНИКИТЕ, МЕДИЦИНСКИ И

НЕМЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ НА УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА ЛЕЧЕНИЕ И

СПЕШНА МЕДИЦИНА „Н. И. ПИРОГОВ"

 

Уважаеми дами и господа,

Налагането на лимит за извършване на основните медицински дейности на болница „Пирогов" е в противоречие с конституционното право на всеки гражданин на Република България за достъп до безотказна здравна помощ в избрано от самия него здравно заведение. За пореден път Университетската болница за спешна медицина „Н. И. Пирогов" се явява категорично в защита на интересите на българските пациенти и здравеопазването срещу безпрецедентния монополистки диктат и своеволия на НЗОК.

По сега определените правила за обем дейност и стойност на разходите за болнична медицинска помощ за 2013 година, приети с решение на Надзорния съвет N9 РД-НС-04-2/14.01.2013 година, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" на 20 февруари 2013 година трябваше да спре приема и лечението на болни най-малко за следващите три месеца. Въпреки безумните рестриктивни лимити, УМБАЛСМ „Н. И . Пирогов" продължава да извършва и ще извършва дейността си по прием и лечение на пациентите безотказно и в пълен обем 24 часа в денонощието. Финансирането на тази дейност остава отговорност на държавата.

Абсурдно е единствената Университетска болница за спешна медицина в България да бъде ограничавана с обем на дейност при вменени от Закона задължения за безотказност на прием и лечение. Университетската болница за спешна медицина „Пирогов" е основен стълб на здравеопазването на страната и обект от стратегичското значение за националната сигурност на България, обявен с постановление на Министерския съвет № 181 от 20. 07. 2009 година.

Ако този безотговорен административен акт на ограничение на свободен избор и достъп на пациентите до спешна медицинска помощ стане факт, последствията за здравето на нацията и ситемата на здравеопазването ще бъдат следните:

  • Ограничения и невъзможност в диагностиката и лечението на спешно болни пациенти, особено деца, с нужда от високоспецализирани дейности, които могат да бъдат извършени единствено в УМБАЛСМ „Н. И . Пирогов";
  • Възникване на конфликт между пациентите и медицинския персонал, поради невъзможност за прием и лечение след надхвърляне на определения наложен лимит от НЗОК;
  • 40% съкращение на персонал и фактическо поставяне на най-голямото здравно заведение в страната в унизително положение, с невъзможност да извършва своите функции и да покрива нуждите на спешния пациент;
  • Заличване на болницата от Националната здравна карта.

За запазване на нормалния обем на работа, определяме следните искания :

1. Незабавна оставка на председателя на НЗОК д-р Пламен Цеков и целия Надзорен съвет.

  • Премахване на лимитите за обем и дейност на на УМБАЛСМ „Н. И . Пирогов" за диагностика и лечение на пациентите, потърсили медицинска помощ в болницата;
  • Точни и ясни гаранции, че медицинската дейност извършвана от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" ще бъде заплатена в пълен обем, минимум запазвайки параметрите от 2012 година;
  • Остойностяване и реално заплащане на извършените разходи по диагностика и лечение на амбулаторните спешни пациенти;
  • Връщане на финансирането на тежко болните интензивни пациенти през Министареството на здравеопазването без рестрикции по отношение на обема и дейността.

2013-02-18

Отиде се основателят на Килиниката по токсикология проф. Александър Монов

Днес на 92-годишна възраст почина проф. д-р Александър Петров Монов,  дмн  (1921-2013)- създател на Клиниката по токсикология към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.  Проф. Монов работи в „Пирогов” от 1961 година до 1993 година. През 1963 създава Клиниката по токсикология.
Той е основател и на Българската школа по клинична токсикология. Автор е на десетки трудове е областта на медицината и токсикологията, които го превръщат в общественик и учен с международно признание.
Поклонението пред тленните останки на големия български лекар и учен ще се състои на 21. 02. 2013 година в църквата на Централните софийски гробища.
Поклон пред паметта му!
 

2013-02-15

Отмина опасността за живота на четирима от отровените младежи, другите двама все още са с опасност.

Четиримата младежи с интоксикация, които са настанени в Клиниката по токсикология на "Пирогов" са в стабилно състояние. Рискът за живота им вече е преминал, съобщи републиканският консултант по токсикология и началник на Отделението по токсикология-възрастни към болницата д-р Мирослава Петкова. Продължава наблюдение до пълното им възстановяване.
Останалите двама, които са настанени в Централна реанимация са в крайно тежко състояние и с опасност за живота.