Бърза помощ

Пресцентър

2013-07-17

В Пирогов се борят за живота на възрастно семейство с тежки изгаряни от взрив на газова бутилка

В Клиниката по изгаряне и пластична хирургия тази нощ са постъпили двама пациенти с тежко изгаряне по цялото тяло, резултат от инцидент с газова бутилка. 76 – годишният мъж е с 50% изгаряне в областта на цялото тяло, а със 72-годишната му съпруга е със 70%. И двамата са вдишали токсични газове. Настанени са в Реанимация-Изгаряне. В момента мъжът го оперира екипът на проф. Огнян Хаджийски.  Битовият инцидент в станал в община Годеч, но и двамата пациенти са от София.
 

2013-07-16

Изписаха младото семейство с бебе, които се отровиха с гъби

   Днес от „Пирогов” в стабилно състояние беше изписано младото семейство и бебето му, които постъпиха на 7 юли  с тежко гъбно отравяне, нанесло сериозно увреждане на черния дроб, съобщи доц. Маргарита Гешева-началник на токсикологичната клиника в спешната болница и национален консултант по токсикология.  В резултат на отравянето пациентите бяха с тежки поражения на черния дроб. По време на 10-дневния престой в „Пирогов” им беше приложено адекватно лечение с извънтелесно очистване на кръвта и скъпоструващи медикаменти за лечение на черния дроб и заместващи неговите финкции. Сумата, която отпуска НЗОК за лечението на подобен вид отравяне стигна за 1 ден от лечението на родителите и бебето. За останалите 9 дни средствата са за сметка на Токсикологична клиника към „Пирогов”.
Едни от най-добрите лекари, които се грижиха за възстановяване на здравето на пациентите ги изписаха с препоръка за домашно лечение. По време на него те трябва да спазват и специален хранителен режим. След 1 месец пък пациентите отново ше бъдат прегледани и изследвани в Токсикологична клиника.   
 

2013-07-12

Подобрява се състоянието на мъжа, който пострада в катастрофата с такси на Цариградско шосе

   Стабилизирано е състоянието на 27-годишният мъж, който пострада при катастрофата на Цариградско шосе. Младият мъж е в добро състояние, съобщават лекарите то Централна реанимация. Той беше приет в Пирогов на 10 юли с голямо количество кръв в корема и счупен таз. След подробни изследвания екипите на хирурга д-р Асен Хараланов и на травматолога д-р Лъчезар Захариев го оперираха по спешност още същата вечер, малко след пристигането му в спешната болница. Заради тежкото състояние пациентът беше настанен в Централна реанимация, на апаратна вентилация. Вчера той започна да диша самостоятелно.   

2013-07-11

2 от пострдалите при ПТП-то на Цариградско шосе остават в Пирогов

27-годишният мъж, който пострада снощи е настанен в Централна реанимация на Пирогов. Той беше опериран от екипа на д-р Асен Хараланов тази нощ. Наложи се да му бъде отрастранен далакът. Стабилизация на таза пък извърши екипът на д-р Лъчезар Захариев. Неговото състояние остава тежко. Припомням, че мъжът беше приет с счупен таз и голямо количество кръв в корема.
В болницата остана и 28-годишна жена, при която след подробни изследвания беше установено, че е с лека черепно-мозъчна травма. Тя има и рана на главата, която е обработена малко след пристигнето й в болницата.
Хоспитализация отказа 60-годишният мъж. Той е с фрактура на една от костиците на дясното ходило. След гипсирането беше уважено желанието му д не остава в болницата и беше пуснат да си ходи.
Освбодени са 43-годишната пациентка, при която бяха установени 2 счупени ребра, контузия на дясната китка и на дясната подбедрица и 34-годишната, която е с контузии на двете ходила и на лявата китка.
 

2013-07-08

В Пирогов е настанено дете на 1,2 година паднало от 6-я етаж на блок в кв. Х. Димитър"

  След направен скенер на цяло тяло се установява счупване на таза, на лявата бедрена кост, на ключицата, на четвърти поясен прешлен, травматична херния на предна коремна стена  и множество охлузвания по цялото тяло. Детето е в стабилно състояние за момента. Момченцето е доведено в болницата вчера по обяд. Днес бедрото му беше оперирано от екипа на д-р Атанас Кацаров то Клиниката по детска ортопедия и травматология.