Бърза помощ

Пресцентър

2013-11-22

Започва I-ят конгрес по спешна медицина

 Днес в 17 часа директорът на "Пирогов" доц. д-р Стоян Миланов , в качеството му на председател на Българското дружество по спешна медицина ще открие I Конгрес по спешна медицина -„ Критични състояния в доболничната и болничната спешна медицина” в хотел „Хилтън“, гр. София. Той ще продължи 3 дни – от 22 до 24 ноември.

По време на него ще основните секции ще бъдат доболнична спешна медицина; хирургия, травматология, интензивно лечение, неврохирургия, термична травма, урология; интензивна медицина, кардиология, гастроентерология, неврология, токсикология, нефрология, образна диагностика, лаборатория, микробиология; реалност и перспективи в развитието на здравните грижи в областта на спешната медицина. На конгреса ще има възможност за участие с научни разработки под формата на постерна сесия, устни презентации, пленарни доклади, освен това са предвидени и дискусии и сателитни симпозиуми.
Организатор е Българското дружество по спешна медицина, чийто председател е доц. д-р Стоян Миланов.

Повече информация за конгреса може да откриете на: www.bulsem.org 

2013-11-13

Демонстрират дистанционно поставяне на диагноза

  Утре, 14.11.2013, от 11,00 часа фирма” АЛБА ТМ” – Представител на американската „Carestream Health” ще проведе работна среща на тема „Възможностите на  дигиталните рентгенови апарати за трансфер на образи в реално време чрез PACS система”.
За тази цел от линейка на ЦСМП София Окръг, която се намира в близост до Окръжна болница – София ще бъде предаден образ, който ще бъде приет в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” чрез PACS система.
Образът ще бъде приет от проф. д-р Николай Наумов, д.м.н.по образна диагностика, който в реално време ще потвърди възможност за дистанционно поставяне на диагноза, водене на бележки и връщането им в линейката. Всичко това ще бъде осъществено в рамките на броени минути.
Целта на тази демонстрация е да покаже на специалистите възможностите на съвременната дигитална мобилна рентгенова апаратура и PACS система на фирма „Carestream Health” за трансфер на образи в реално време и дистанционно поставяне на диагноза, още докато пациента се намира в линейката на Спешна помощ. По този начин се скъсява значително времето за реакция при спешни и кризисни ситуации, при пациенти намиращи се на отдалечени от специалисти места.
Използването на такава апаратура би повишило значително бързината на реакция при критични ситуации, би дало възможност да се ползват знанията и опита на водещи в съответната област специалисти, би помогнало да се спаси човешки живот.  
 

2013-11-07

Хирурзите от "Пирогов" ще преглеждат безплатно първите 2 дни от следващите 6 седмици

  „Пирогов” стартира високоспециализирани безплатни профилактични хирургични прегледи от 11-ти ноември. В рамките на 6 последователни седмици всеки понеделник и вторник от 13,30 часа в сградата на Медицински център „Пирогов” ще преглежда екип, ръководен от доц. д-р Юлий Ванев. Той и колегите му ще преглеждат за коремни хернии и хронична коремна болка възрастни и деца над 16 години. Всеки, който желае да се възползва от консултациите и прегледите при хирурзите, трябва да се запише предварително на телефон 02/ 9154 574.  

 

2013-11-07

Изписаха Виктория, която беше наръгана през почивните дни

Днес от „Пирогов” изписаха момичето, което беще наръгано в центъра на София в събота срещу неделя. Не се налага да се провежда допълнително лечение в домашни условия. Припомням, че пациентката беше приета по спешност с рани в областта на главата, шията и ръцете. Раните й бяха обработени под упойка и тя беше настанена в травматологията на „Пирогов”.

2013-11-05

Няма опасност за живота на младия бежанец

 Той беше приет снощи в „Пирогов” с порезна рана. Тя е в поясната област на 17-годишния пациент, но няма засегнати органи. Раната е обработена и зашита. Младежът е настанен в Клиниката по детска хирургия.