Бърза помощ

Пресцентър

2014-12-30

Министърът на здравеопазването и директорът на Пирогов откриха Клиниката по детска анестезиология

В последният официален работен ден през 2014 година в „Пирогов” официално беше открита обновената  „Клиника по   детска анестезиология и реанимация с операционен блок”. В нея се помещават Отделение по детска реанимация, което разполага с  8 легла и Отделение по детска анестезиология, което работи съвместо с Детски операционен блок  и  разполага с 4операционни зали и зала за събуждане.
Те са  разположени на 4-тия етаж на сградата на детска хирургия, която е изградена в периода 1984-1987 година. Общата площ  на клиниката е 712 м2, от които 487 м2 са на  Отделението по детска анестезиология и на  Детски операциония блок, а 265 м2 на Отделението по детска реанимация. На операционните зали се падат 131м2 , а на   реанимационните боксове 116м2. Останалата площ е разпределена между помощни помещения   и  помещения за персонала.
Преди ремонта  организацията на работата в Детски операционен блок беше в четири операционне зали, които работеха на функционален принцип -1-ва зала за  коремна и гръдна хирургия на деца над 3 годишна възраст, 2- ра зала за хирургия на новороденото и кърмачето, 3-та зала за детска ортопедична и травматологична хирургия и 4- та зала за  септични операции в детската възраст.
 В изцяло подновената операционна броят на залите се запазва, но на мястото залата за  септични операции в детската възраст е  обособена зала за   детска гръдна и ендоскопска /торакоскопска и лапароскопска/ хирургия.
Днес стените на операционните зали са облицовани с цветно антибактериално стъкло, а подовете са с антибактериално и антистатично покритие.
Обособи се и нарочна зала за събуждане  на пациентите, оборудвана с монитори и перфузори, необходима за престой на децата  до пълното възстановяване на съзнание, защитни рефлекси и проследяване за ранни постоперативни усложнения.
Преди ремонта  в Отделението по детска  реанимация имаше обособени асептичен и септичен сектор, всеки пациент беше настанен в самостоятелен бокс, с общо предбоксово пространство, позволяващо динамичен контрол на пациентите.
След ремонта Отделението по детска  реанимация разполага с три реанимационни зали, от които едната е за новородени и кърмачета. Личното пространство на пациента е гарантирано чрез паравани.
Днес стените на реанимационните е зали са облицовани с цветно антибактериално стъкло, а подовете са с антибактериално и антистатично покритие.

С помощта на спонсори – проф. Георги Танев и най-вече на Търговска верига „ Фантастико беше изградена модерна централна климатична инсталация с хепа-филтри.
 Изцяло е подновена апаратурата в Клиниката, а именно –  един нов апарат за изкуствена вентилация на пациенти от 500гр. до възрастни, централна мониторна станция за Отделението по детска  реанимация с  10 монитора, два монитора за витални параметри за Отделението по детска анестезиология,  три нови операционни маси с възможност за работа от неонатална до юношеска хирургия, три операционни лампи,  четири електроножа  и друго специфично медицинско оборудване, вкл. машина за измиване на хирургичен инструментариум и шест компютъра.
 Основни спомоществуватели за всичко това са:
 за капиталния ремонт проф. Г. Танев,
за апаратура и специфично медицинско оборудване - персоналът на УМБАЛСМ” Пирогов”, принципалът на болницата - МЗ, СИКОНИКС,  CNSYS – АД, фондация сем. Домусчиеви, инициатива сем.Велкови, масонска ложа –Плевен.  
Клиниката по детска анестезиология и реанимация  е уникална за София и цяла северна  и западна България, а за някои заболявания и за страната. Единствено в нея се оперират новородени, кърмачета, деца с гръдна патология и със злокачествени  новообразувания. Годишно дейността обхваща от  3100 до 3500 деца.
През Отделението по детска реанимация преминават годишно 400-480 деца. В последните две години  в Отделението се лекуват и обгрижват и деца с остро настъпили неврологични проблеми.
През 2012 година се взе решение за генерален ремонт и ново оборудване на клиниката. За да се осъществи тя беше преместена в помощения на територията на Отделение по детска коремна хирургия, Клиника по детска травматология и Централен коремен операционен блок.


Средствата, които са инвестирани -  2 мнл. и 880 000 лв.:
Над 1 млн.лв – инвестиции от „ Пирогов”
500 000 +130 000 лв.- Министерство на здравеопазването
700 000 лв.– от проф. Танев за капиталния ремонт
300 000 лв.– от ТВ "Фантастико"
70 000 лв. – "Сиконикс"
50 000 лв.– "Сиенсис"
30 000 лв. - "Домусчиеви"

 

Поздравителен адрес от "Комисия по Труда,Социалната и Демографска Политика"

2014-12-29

Клиниката по детска анестезиология и ренимация с операционна ще бъде открита след 2-годишен ремонт

Утре, 30-ти декември 2014 г., от 11 часа в „Пирогов” ще бъде открита Клиниката по детска анестезиология и реанимация с операционен блок. Ремонтът й, който започна през 2012 година, дава възможност децата ан България да бъдат лекувани при световни условия. Обновлението на клиниката се случи благодарени на  дарители, Министерството на здравеопазването и средства на университетската спешна болница.

2014-12-28

Над 100 пострадали на леда потърсиха помощ в Пирогов през последните 24 часа

130 пострадали на леда потърсиха помощ в „Пирогов” за последното денонощие. Между 8 часа сутринта на 27-ми декемрви и 8 часа сутринта на 28-ми декември, най-често пациентите в спешния травматологичен кабинет на университетската болница са били с контузии на крайниците. Екипите на д-р Константин Цонков и на д-р Виктор Спасов са приели по спешност за лечение 15 пациенти с фрактури. Най-младият от пострадалите е 50-годишна жена, която има сериозно счупване на китката. Най-възрастният приет пациент отново е с фрактура на китката – 83-годишна жена.
Лекарите от спешната болница „Пирогов” напомнят на хората да излизат само, ако е крайно необходимо. Ако няма как да го избегнат, то да бъдат изключително внимателни и задължително да са със стабилни и удобни обувки.
 

2014-12-19

Състоянието на 2 жени от Мъглиж е сериозно, настанени са в реанимация

Екипът на Клиниката по изгаряне се бори за живота на двете жени, които са пострадали в Мъглиж. Те бяха докарани в „Пирогов” този следобед. 30-годишната жена е с 30% изгаряне , а 51-годишната е със 70% изгаряне, и при двете в областта на тялото и главата. И двете са с инхалация на токсични газове. Към момента има пряка опасност за живота им.

2014-11-19

Първият травма симпозиум стартира на 20 ноември 2014г. в София

От 20 до 22 ноември в х-л „Хилтън” ше се проведе Първият „Травма симпозиум: Травма, Шок, Сепсис” у нас. По време на него водещи специалисти от различни области ще обсъждат защо травматичните състояния са сред най-често срещаните и изпреварват сърдечните болести по смъртност. Изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” , председател на Българското дружество по спешна медицина и национален консултант по спешна медицина проф. д-р Стоян Миланов лично ще открие симпозиума в 17 часа на 20. 11. (четвъртък).
Специално за симпозиума пристига и президентът на EHAC (European HEMS and Air Ambulance) Павел Мюлер. Той ще представи европейския опит в използването на хеликоптер при спешни състояния.
Поканени са президентът Росен Плевнелиев, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, негови предшественици, народни представители и представители на НПО.

Програмата на симпозиума може да откриете на следния линк:
http://www.bulsem.bg/bg/