Бърза помощ

Пресцентър

2013-10-03

Покана за откриване на проект по ОП "Развитие на човешките ресурси"

Уважаеми госпожи и господа,


Най- учтиво Ви каним да присъствате на първата пресконференция за откриване на проекта на УМБАЛСМ”Н.И.ПИРОГОВ”с наименование „Усъвършенстване на организацията на труда и инвестиции в безопасност и здраве при работа”  по  схема за безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-2.3.03– „Безопасен труд” на Оперативна програма  „Развитие на човешките ресурси” .  Тя ще се проведе на 04.10.2013 г. от 14.00 ч. в сградата на УМБАЛСМ”Н.И.ПИРОГОВ” в рапортна зала етаж 5.
.

 


С уважение :
Ръководител  проект
проф. Сн.Грозданова

2013-09-27

Отново безплатни прегледи за деца в "Пирогов"

Тази събота  (28. 09.) продължават профилактичните прегледи по Програма „Детско здраве „Пирогов”. Те са безплатни, а  за да бъде прегледано едно дете е необходино единствено да бъде записано предварително по телефона:
-              02/ 91 54 428 – за детски уролог
-              02/ 91 54 447 – за детски хирург
-              02/ 91 54 479 – за УНГ
-              02/ 91 54 262 – за детски ортопед-травматолог

 Прегледите стартираха миналата есен в „Пирогов”, а през пролетта екипите на УНГ специалиста д-р Асен Меджидиев, на травматолога д-р Атанас Кацаров, съвместно с детския хирург доц. Христо Шивачев и детски уролози започнаха да извършват високоспециализираните прегледи и в различни градове на страната.
От проведените до момента профилактични прегледи в София, Русе и Хасково са прегледани:
-              Детска хирургия -  360 деца.
От тях 57 % са насочени за първично оперативно лечение . При 13% са проведени консултации по искане на специалисти от МБАЛ и ОПЛ. В 7 % са назначени оперативни корекции по повод предхождащи намеси. При останалите деца няма данни за заболяване.
Основните диагностицирани проблеми са : ингнинална и умбиликална херния, крипторхизъм, фимоза и деформитети на гръдния кош.

-              Детска УНГ - прегледани 1070.
От тях 26 % са насочени са хоспитализация и оперативно лечение; при 56 %   са дадени указания за консервативно лечение и  последващ преглед. При останалите 18% няма данни за заболяване.
Основните дигностицирани проблеми са : Хипертрофия на аденоидните вегетации, остър и хроничен отит и евстахити.


-              Детска травматология – общо прегледани са 297 деца.
Около 60% от тях са със сколиоза и 70% с плоскостъпие. Най- често плоскостъпие се наблюдава при 12-14- годишните.
Открити са единични случаи на малформации – слепени пръсти на крайници – момиченца в предучилищна възрат, редки синдроми като Синдром на Олие(разлики в крайниците със засягане на растежа), ахондроплазия, остеогенезис имперфекта (чупливи кости). 

2013-09-13

Само 1 от пострадалите при ПТП-то в района на The Mall остава в "Пирогов"

2 от пострадалите при катастрофата тази вече в района на МОл на Цариградско шосе са освободени от "Пирогов",а 1 остава за лечение в болницата. От общо тримата пострадали в спешната болница остава само 30-годишният мъж. той е със счупвне на лявата предмишница и на левия крак. 
Подробните изследвания показаха, че не се налага да бъдат хоспитализирани 76-годишният мъж и 64-годишната жена. Те са съответно с рана на гавата и рана на коляното, а жената е със счупена метакарпална кост на лявата ръка.
 
2013-07-26

Изписаха 27-годишния мъж, който пострада при катастрофата на Цариградско шосе на 10 юли

       Пациентът беше приет с голямо количество кръв в корема, разкъсан далак и счупен таз. По спешност беше опериран, като се наложи да бъде отстранен далакът и да бъде стабилизиран тазът. Интервенциите извършиха  дежурният шеф-екип на хирургичния кабинет д-р Асен Хараланов и  дежурният шеф-екип на травматологичния кабинет д-р Лъчезар Захариев. Около седмица от престоя  си спешната болница младият мъж прекара в Централна реанимация, а останалата част във Втора травматологична клиника. 
Предстои след няколко седмици да бъде извършена реконструктива операция на връзките на лявото коляно.      
 

2013-07-26

Изписаха мъжа със скулата, счупена на бариката пред НС

Днес от „Пирогов” беше изписан 38-годишният мъж, който пострада при барикадата пред НС във вторник вечерта. Още на следващата сутрин пациентът беше опериран от екипа на д-р Константин Димов , тък като скулата му беше счупена.