Бърза помощ

Пресцентър

2015-02-10

150 пострадали потърсиха помощ в Травматологията през последното денонощие

За последните 24 часа през спешния травматологичен кабинет в „Пирогов” са преминали 150 пациенти. Най-честите травми , с които са идвали хората са счупвания,изкълчвания, навяхвания. Счупванията са предимно в областта на глезена, китката и тазобедрената става.  57 от тези 150 пациенти се е наложило да бъдат приети за лечение в болницата. Сред най-младите е 26-годишна жена с фрактура на глезена, а сред най-възрастните е 80-годишен мъж с изкълчване на рамото.
 

2015-02-06

Директорът на "Пирогов" назначи проверка по случая с изгаряне на 9-месечно дете

Ръководството на "Пирогов" не е информирано за случая с изгарянето на 9-месечното дете. Веднага след като разбра за него, изпълнителният директор на болницата проф. Стоян Миланов незабавно назначи проверка.
Няма опасност за живота, както и опасност от инвалидизация на пациента. За детето са положени адекватни и навременни грижи.
Ръководството на болницата поднася извинения на семейството на детето. Това направихме още вчера в официална позиция пред „Нова телевизия”.
Преди да приключи проверката, няма как повече да коментираме случая.

2015-01-15

На 20, 21 и 22 януари служителите на Пирогов отново ще даряват кръв

Пироговци даряват кръв на 20, 21 и 22 януари 2015г. Служителите на болницата се включват за пореденн път в кампанията за безвъзмездно кръводаряване, която организира  Националният центът по трансфузионна хематология. По време на нея между 9 и 14 часа в Отделението по трансфузионна хематология (по-полпулярно като Кръвна банка), всеки желаещ може да дари кръв. В кампанията може да се включат и лица, които не са служители на спешната болница.  При последната такава на призива за кръводаряване се отзоваха не само служители на болницата от всички звена, но и  близки на пациенти, които са хоспитализирани в „Пирогов”. Така за 3 дни 80 лица дариха близо 37 литра кръв.

2015-01-02

Хирурзите от "Пирогов" извършиха уникална операция на 15-годишно момче

Хирурзите от "Пирогов" извършиха уникална операция на 15-годишно момче. Интервенията беше извършена за първи път в България от д-р Стоян Сопотенски-зам.директор по лечебната дейност, проф. Александър Червеняков-шеф на хирургичния комплекс и началник на Първа хирургична клиника, проф. Росен Дребов-началник на Клиниката по детска хирургия. Пациентът има т.нар. "обущарски гърди". Заболяването е вродено и при него пациентът се разжда с гръден кош, който е вдлъбнат по-навътре от обичайното. Това стесняване на разстоянието между гърдите и гръбначния стълб оказва влияние върху развитието на органи като сърцето, белияте дробове и нормалния процес на кръвообращение. Ако не се коригира навреме чрез оперативна намеса, се стига до деформитет, който води след себе си до крайна инвалидизация. Операцията продължи над 1 час и по време на нея едни от най-добрите хирурзи в страната поставиха специален имплант, който осигурява по-голяма свобода на пациента. За всеки пациент имплантът има индивидуална форма, съобразена с неговата степена увреждане на гръдния кош. Фората се определя като преди операцията се моделира шаблон, по който да се изготви индивидуалната форма на пластината. Чрез щадящ миниинвазивен метод тя се поставя на пациента. Пластината дава възможност гръдния кош да расте нормално и не затруднява дишането на пациента. Спрямо това как се повлиява и развива, 15-годишното момче ще прекара с този имплант 2 до 3 години. След това ще беде махнат, а след това ще може да води нормален начин на живот.
Средствата за импланта са от Фонда за лечение на деца, а специфичният инструментариум, с който се извърши операцията специално беше внесен в страната от "ЕКОС Медика" ООД.

2015-01-02

Хирурзите от "Пирогов" извършиха уникална операция на 15-годишно момче

Интервенията беше извършена за първи път в България от д-р Стоян Сопотенски-зам.директор по лечебната дейност, проф. Александър Червеняков-шеф на хирургичния комплекс и началник на Първа хирургична клиника, проф. Росен Дребов-началник на Клиниката по детска хирургия. Пациентът има т.нар. "обущарски гърди". Заболяването е вродено и при него пациентът се разжда с гръден кош, който е вдлъбнат по-навътре от обичайното. Това стесняване на разстоянието между гърдите и гръбначния стълб оказва влияние върху развитието на органи като сърцето, белияте дробове и нормалния процес на кръвообращение. Ако не се коригира навреме чрез оперативна намеса, се стига до деформитет, който води след себе си до крайна инвалидизация. Операцията продължи над 1 час и по време на нея едни от най-добрите хирурзи в страната поставиха специален имплант, който осигурява по-голяма свобода на пациента. За всеки пациент имплантът има индивидуална форма, съобразена с неговата степена увреждане на гръдния кош. Фората се определя като преди операцията се моделира шаблон, по който да се изготви индивидуалната форма на пластината. Чрез щадящ миниинвазивен метод тя се поставя на пациента. Пластината дава възможност гръдния кош да расте нормално и не затруднява дишането на пациента. Спрямо това как се повлиява и развива, 15-годишното момче ще прекара с този имплант 2 до 3 години. След това ще беде махнат, а след това ще може да води нормален начин на живот.
Средствата за импланта са от Фонда за лечение на деца, а специфичният инструментариум, с който се извърши операцията специално беше внесен в страната от "ЕКОС Медика" ООД.