Бърза помощ

Пресцентър

2014-05-02

Уникална операция на дискова херния по нов метод в световен мащаб извърши Проф. Николай Габровски

    В неврохирургията в Пирогов, за първи път у нас, беше приложен нов метод на оперативно лечение на дискова херния, който свежда рецидива след интервенцията до 0,5 (при положение, че до този момент това се случваше при 7 до 10%). Това е бъзможно благодарение на ново  поколение имплант - “Барикада”, който предотвратява повторното появяване на дискова херния. “Това е метод, при който през малък разрез – 2-3 см, под микроскопско увеличение, се отстранява хернията. Новото е, че отворът през който се е образувала и е излязла хернията се запълва и дефекта на  междупрешленния диск се затваря. Най-същественото е, че вече вътрешността на диска не се отстранява и така се запазва напълно функционалността и стабилността на гръбнака на пациента.”, обясни координаторът на неврохирургичния комплекс на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина проф. Николай Габровски. Той е екипът му в неврохирургията на Пирогов са едни от първите медици, приложили това оперативно лечение на дискова херния не само в България, но и в Европа.
   До момента тази интервенция е приложена на трима пациенти на Пирогов на възраст между 20 и 30 години. Те са били изписани 3 дни след оперативната намеса в отлично състояние и без болка. “Огромно предимство на новия метод е, че с това лечение риска от повторно появяване на дискова херния – рецедив, намалява близо 10 пъти - до по-малко от 1%”, подчерта проф. Габровски. Операцията трае по-малко от час и се използва специализиран инструментариум за поставяне на т.нар. барикада.
    Дисковата херния е едно от заболяванията на гръбнака, с което се сблъскват немалко млади пациенти. При част от тях оперативното лечение за отстраняване на хернията е единствения разумен метод за бързо преодоляване на болките и обездвижването. Годишно у нас до оперативна намеса стигат около 1000 души.
 

2014-05-02

Пострадалото дете в района на НДК продължава да е кома

Момченцето, което е пострадало вчера в района на НДК е настанено в Детска реанимация в „Пирогов”. То постъпва вчера в коматозно състояние. Направени са му подробни изследвания и то е прието в детската реанимация с тежка черепно-мозъчна травма и контузия на белия дроб. Поставено е на апаратна вентилация. Продължава да е в кома.

2014-04-30

Изчерпаха се местата за профилактичните прегледи и рехабилитация за деца със сколиоза през месец май

Поради големия интерес към профилактичните прегледи и рехабилитация за деца със сколиоза (гръбначно изкривяване) местата за месец май вече са изчерпани. През месец юни ще бъдат пуснати нови, като датата на която ще се превежда ще бъде обявена в началото на същия месец.

2014-04-28

Рехабилитация за сколиоза при деца и младежи в "Пирогов" през май 2014 г.

На 8 май 2014 г. (четвъртък) в „Пирогов” ще има профилактични прегледи и рехабилитация за деца с гръбначни изкривявания (сколиоза). Профилактиката ще проведе под ръководството на началника на Отделението по рехабилитация в  спешната болница д-р Красимира Казалъкова. Прегледите стартират в 12 часа, а рехабилитацията в 13. Онези, които искат да се възползват могат да го направят, катo запишат предварително децата си на телефон 02/ 91 54 334 всеки работен делничен ден между 9 и 12 часа. Не е необходимо направление от личния лекар.

2014-04-27

70 деца прегледаха безплатно специалистите от "Пирогов"

Най- честите оплаквания са от ушни възпаления и неправилна стойка, констатират детските специлисти, които преглеждаха този месец в рамките на кампанията Програма "Детско здраве "Пирогов".
Нй- малкият пациент е момиченце на 7 месеца, чиито родители са го довели на преглед при детски травматолог. При бебето е пропуснато да се направи задължителната ехография на опорно-двигателния апарат, която се прави до 2 месец след раждането. Сега се наложило да бъде проверено дали се развива нормално чрез рентгенова снимка. За щастие тя показала, че няма отклонения от нормалното развитие. При нея обаче има облъчване, което го няма при изследването с ехограф. Ето защо от екипа на д-р Атанас Кацаров напомнят, че е добре хората да не пропускат тези изследвания. Друг характерен случай ,сред прегледаните над 35 деца, за детските травматолози е 17-годишно момиче. То ги е посетило, тъй като майката му е забелязала неправилен стоеж на тялото. Оказало се е, че пациентката е започнала да развива сколиоза (гръбначно изкривяване).

От възможността и специлисти по УНГ да проверят дали всичко  е нормално са се възползвали над 25 деца. Прави впечатление, че и сред по-малките, и сред по-големите  най- често са оплаквания от възпаление на ушите (отит). Оплакванията  при по малките са резултат от прекарани вирусни инфекции, след които се получват услужнения и се стига до отит, посочи УНГ-специалистът д-р Александър Ников. При по-големите се касае за усложнения след възпаление на на третата сливица, които довеждат вече до хроничен отит. 
 

Детските хирурзи и детските уролози са посетени от семейства, които водят децата си на профилактичен преглед, за да може доказани специалисти да проверят дали всичко е нормално. Уролозите са установили, че 4 от децата имат неврогенно напикаване.

Високоспециализираните прегледи по Програма „Детско здраве „Пирогов”се провеждат в последната събота на всеки месец. Те са безплатни, а  за да бъде прегледано едно дете е необходино единствено да бъде записано предварително по телефона:
 
 
-              02/ 91 54 479 – за УНГ
 
-              02/ 91 54 262 – за детски ортопед-травматолог
 

Има промяна в телефоните за зписване за преглед при хирург и уролог. Това вече ще се осъществява всеки делничен ден от 12 до 15 часа на номер 0882/480414.