Бърза помощ

Пресцентър

2015-04-21

За втора поредна година Пирогов отбелязва Международния ден на имунологията

За втора поредна година „Пирогов” отбелязва Международния ден на имунологията с профилактични прегледи за пациенти. Прегледите ще се проведат, както на самия ден -29 април, така и предходния – 28-ми април в „Лаборатория по клинична  имунология”, по-позната сред  хората като „кръвна банка”.  Започват в 8 и продължават до 13. 00 часа. За да се възползват от тях,  хората задължително  трябва да се запишат предварително по телефона. Това могат да направят всеки делничен ден от 8.00 до 13. 30 часа на номер 02/ 91 54 311. Пациентите не е нужно да носят направление от личния лекар.

В лабораторията ще консултират и преглеждат лекари  със специалности  клинична имунология, медицинска генетика  и педиатрия. Те напомнят на хората да носят медицинска документация, ако имат такава (изследвания, епикризи).

Клиничната имунология изучава ролята на имунната система в патогенезата на почти всички заболявания при човека, както и възможностите за лечение чрез повлияване и регулиране на патологично променените имунни механизми.

Консултация с лекар клиничен имунолог е полезно да бъде проведена при следните състояния:

 

•             чести инфекции (отити, синуити, пневмонии, херпеси, ангини, гъбични инфекции, хронични диарии), които водят до съмнение за вроден имуннен дефицит при деца

•             придобити имунни дефицити при възрастни - ако скоро е претърпяна операция, приеман е антибиок поне 2-3 пъти в рамките на 1 година, при рецидивиращи херпеси, при чести инфекции на бъбреците, при чести инфекции на пикочно-половите пътища, при често повтарящите се гинекологични гъбични инфекции при жените при хронични очни заболявания, HIV и ТБЦ

  •  Очни болести – увеити и иридоциклити

•             онкологични  заболявания – по време и след химиотерапия

•             автоимунни и ревматични болести: лупус, ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, васкулити, псориазис , ревматизъм  и др.

•             алергии :  астма, сенна хрема, алергии към животни, хранителни продукти и лекарства

•             репродуктивни проблеми – при неуспешни опити за забременяване от 2 години

•             хроничен стрес и наднормено тегло

В „Лаболаторията по клинична имунология” на Пирогов се извършват голям обем от специализирани имунологични изследвания, включващи хуморален и клетъчен имунитет, фагоцитарна функция, авто-антитела, провъзпалителни показатели, туморни маркери, имуно-генетични изследвания, целящи оценка на генетичната предразположеност към определени заболявания, както и някои виирусологични показатели.

2015-04-13

Великденските и почивните дни в "Пирогов" преминаха в обичаен ритъм

Близо 1500 души потърсиха помощ в „Пирогов” през почивните и празнични дни от 10 април до сутринта на 13 април 2015 г. Около 200 от тях се е наложило да останат за лечение в университетската болницата. Екипът на д-р Димитър Димитров от Първа травматологична клиника е оперирал по спещност моторист , който е постъпил в болницата със счупвания на двете ръце и на на таза. Пациентът е стабилизиран и е настанен в Централна реанимация.
Детските травматолози са прегледали 151 деца, от които 30 са останали за болнично лечение. Сред тях са 15-годишно момчес рана на дясната подбедрица, което е пострадало на 10 април  в с. Искрец.  Машина за обработка на почвата е наранила сериозно крака му. Оперирал го е екипът на д-р Григор Сиришнишки.
На 11 април екипът на д-р Николай Цуцумански е спасил ръката на 5-годишно момче. Детето идва в „Пирогов” заради рани, които е получило, след като домашното куче го е ухапало. Оказало се е , че ръката му е счупена на две места, като резултат от това ухапване.
На 12 април екипът на д-р Атанас Кацаров е оперирал по спешност 9-годишен скиор. Детето е паднало на пистата в Банско и си е счупило лявата подбедрица. След адекватната намеса на екипа на „Пирогов” то вече е оперирано и е добре.
Тази година 3 представители на мъжки пол, прекалили с алкохола се е наложило да останат за лечение в Токсикология на „Пирогов”.  Мъж на 42 г., който е с 2,3 промила е намерен близо до дома си и докаран в спешното на 10 април. На следващия ден 16-годишен младеж постъпва с над  1,8 промила  след като е изпил бутилка водка. На 12 април 67-годишен мъж е приет за лечение с 2, 27 промила алкохол.
За същия период от почивни и празнични дни по Великден, пациентите, които са приети с алкохолно отравяне също са 3.
Като цяло натовареността през тези дни е била обичайна за „Пирогов”, съобщи хирургът от Втора хирургична клинка д-р Кирил Христов, който е бил дежурен в 2 от дните.  
Той разказа за рядко срещан случай – при 1 до 4%  от населението-73- годишна  жена, която постъпва в „Пирогов” заради рядко срещани вродена малформация и придобита. Жената идва в много тежко състояние – има фистола (дефект на стомоха). Екипът на д-р Христов я оперира още същия де – 8-ми март. На 16 март тя вече е изписана в добро състояние. Пациентката не пропуна да благодари на д-р Кирил Христов, че е благодарение на него е успяла да посрещне Великден, както и да подчертае, че е лекар, какъвто среща за първи път в живота си – изключително внимателен.
 

2015-04-11

Великденски брифинг в "Пирогов"

На 13 април 2015 г., понеделник, от 10 часа ще се проведе брифинг за обобщение на случаите от почивните и празничните дни. Събтието ще бъде в залата на Хирургиите, ет. 5, където традиционно го провеждаме.

Онези от Вас, които желаят да го отразят, моля да са пред главния вход на болницата в 9, 50 часа.

2015-03-23

Служителят на Центъра за градска мобилност е освободен от "Пирогов"

Служителят на Центъра за градска мобилност беше прегледан и изследван подробно в „Пирогов”. Той има контузия на лакътя на едната ръка и контузия на главата. Не се налага да бъде оставен за лечение в болницата. Мъжът е освободен от лечебното заведение.
 

2015-03-12

Брифинг за състоянието на младежа, който пострада при ПТП край Войнеговци

Здравейте, колеги!
В 15,15 часа на главния вход на „Пирогов” ще има брифинг за състоянието на младият мъж, който пострада днес при  ПТП в района на Войнеговци.