Бърза помощ

Пресцентър

2013-05-18

Световно признати специализти изнасят лекции на Първия Български Невроваскуларен симпозиум

На 22 май 2013 година в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” ще се проведе Първи Български Невроваскуларен симпозиум. Той се оргинизира от Клиниката по неврохирургия на университетската болница с подкрепата на Българското дружество по неврохирургия. В рамките на еднодневния форум лектори ще бъдат едни от най-добрите специалисти в областта проф. Юха Хернесниеми, д-р Константинос Лагиос и доц. Николай Габросвски.
Проф. Хернесниеми е ръководител на Катедрата по Неврохирургия към Университета на Хелзинки, Финландия. Понастоящем е един от най-реномираните съдови неврохирурзи в света.
Д-р Лагиос е инвазивен неврорадиолог. От 2006 е ръководител на Клиниката по Инвазивна Радиология и Инвазивна Неврорадиолгия към Гръцката Военно-Въздушна Болница (Hallenic Air Force Hospital ) ( H.AF.H.) в Атина, Гърция.
Доц. Николай Габровски е координатор на Неврохирургичния комплекс и началник на Клиниката по неврохирургия в Пирогов. Той е и национален консултант по неврохирургия.
Симпозиумът е безплатен за специалистите, които ще се възползват от възможността да се запознаят с най-съвременните методи при лечението.

Повече информация може да намерите на :http://www.bulneurovasc.org/index.php

 

Колеги,
Моля, онези от вас, които имат желание за интервюта с лекторите да ги заявят в понеделник, или най-късно във вторник.

2013-05-10

Денонощна лаборатория за клинични изследвания в "Пирогов"

От месец в „Пирогов” функционира обновената денонощна клинична лаборатория на университетската болница. Тя работи 24 часа, както по НЗОК, така и платено. Освен всички изследвания, които са обект на клиничната лаборатория, се извършва и денонощно изследване за лекарства и опиати.
24 часа в денонощието  изледванията се извършват с оригинални реактиви и с една от най-добрите апаратури в света „Beckman Coulter”, с която работят съвсем малко лаборатории у нас.
Клиничната лаборатория се намира на на партерния етаж  на „Пирогов”, на който е и Спешното отделение.
 

2013-05-10

Изборна секция на 12 май за болните в "Пирогов"

82 пациенти и 5 придружители на настанени за лекуване лица в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" са заявили желание да гласуват на предстоящите избори в неделя (12 май). За пореден път университетската болница разкрива изборна секция и дава възможност на болните да упражнят правото си на глас. За целта в лечебното заведение ще бъде разкрита специална изборна секция. Тя се помещава в рапортната зала на травматолозите на третия етаж. Достъп до нея е осигурен и за пациентите в неравностойно положение.

Създадена е необходимата организация и всички болни, които са постъпили в "Пирогов" в почивните дни също ще могат да упражнят правото си на глас.

2013-05-06

1533 потърсиха помощ в Пирогов през празничните и почивните дни от 1-ви до 6-ти май

206 от тях бяха приети, това съобщи д-р Кирил Христов – коремен хирург и дежурен шеф-екип на спешния хирургичен кабинет в университетската болница. Общо 52 от 292, които са потърсили дежурните хирурзи по празниците са оставени за лечение. Най-често това са хора които имат кървящи язви; такива, които са приели неправилно предписаните им лекарства или са си самопредписали примерно повече аспирин, водени от тезата, че е полезен за сърцето. Има и хора, които са дошли в „Пирогов” със стари оплаквания, но все не са намирали време да отидат на лекар.

През спешния травматологичен кабинет са преминали общо 691 пациенти, като 76 от тях са приети. Сред тях е и 29-годишен мъж, който е катастрофирал късно вечерта на Великден (05.05) с мотора си на бул. „Никола Мушанов”. Той е оставен за лечение в една от травматологичните клиники с открита фрактура на дясната подбедрица и рана на дясното бедро.

През почивните дни не липсват и битови инциденти. След домашен побой рано сутринта на Великден помощ в „Пирогов” търси и 41-годишна жена от София. Заради побоя, който й е нанесъл супругът й, тя е с контузии и охлузвания по главата. След като дежурните неврохирурзите са й оказали медицинска помощ, Ц. В. Е освободена.

През токсикологията са преминали общо 208 пациенти, 47 от тях са приети за лечение. Няма нито един случай на опит за самоубийство!

В спешния детски травматологичен кабинет най-натоварени са били първите два от почивните дни – 1 и 2 май. На ден през кабинета са преминавали по около стотина деца, а само за последното денонощие са около 40, съобщи дежурният травматолог д-р Григор Сиришнишки. Най-малкият пациент на когото са помогнали докторите е 5-годипно момиченце, което си е счупило лакътя докато си играело. Най-големият пък е 17-годишно момче, което е пристигнало в Спешното с разместване ан капачката на десния крак.

Като цяло празниците са преминали спокойно, тъй като повечето хора не са в София, а почиват в провинцията или извън страната, отчете д-р Кирил Христов.

2013-05-05

Рано тази сутрин почина актьорът Петър Попйорданов

Въпреки близо 15-часовите усилия на лекарите от Клиниката по интензивно лечение в „Пирогов”, той почина в резултат на тежка черепно-мозъчна травма с недостатъчност на мозъчния ствол. Припомням, че вчера актьорът беше настанен в Централна реанимация на "Пирогов" с пряка опасност за живота, след като пострада много сериозно. 48-годишният мъж беше докаран в болницата в коматозно състояние следобед в 15 часа. В резултат на височинна травма Попйорданов имаше тежка двустранна мозъчна контузия, двустранно счупване на черепните кости, вътречерепен хемтом, счупвне на черепната основа, контузия на белия дроб и едно счупено ребро. Сърдечната му дейност беше поддържана с медикаменти и беше поставенна командно дишане.