Бърза помощ

Пресцентър

2013-10-31

Медиците от "Пирогов" излязоха на протест

  Точно в 12. 30 часа служителите на спешната болница излязоха пред болницата, за да заявят ясно, че не са съгласни да не бъде признато реално колко са работили.Недоволството е породено от изплатените от Касата само 80% от изработените средства за месец Септември 2013 година. Тази сутрин парите бяха преведени по сметката на спешната болница. Сумата обаче се оказа с 600 000 лева по-малко от реално изработените от служителите на болницата и това предизвика вълна от недоволство сред служителите на "Пирогов".  

2013-10-27

90 деца прегледаха само за ден лерите по Програма Детско здраве Пирогов

90 деца  бяха прегледани  само за ден в рамките на инициативата Програма„Детско здраве „Пирогов”. През УНГ преминаха  40 от малчуганите на възраст между 6 и 17 години. Най- честите оплаквания са от характерните за сезона настинки и възпаление на ушите.
Към детски ортопед-травматолог са се обърнали 32 деца, от които 4 не са били предварително записани. Най-малки са били момиченце и момченце на 3 години,а най-голямо е било момче а 13.  Общо 8 от децата са с гръбначно изкривяване (сколиоза), като при 2 от тях  сколиозата е в много тежка форма. Те са насочени за корсетолечение, а останалите 6 за лечебна физкултура.  24 от хлапетата, които прегледа екипът на д-р Атанас  Кацаров са с плоскостъпие. 
Детският хирург доц. д-р Христо Шивачев пък прегледа 15 деца. Най-малкото е едномесечно бебе, а най-голямото е на 11 години. От прегледаните деца 11 с пъпни и ингвинални (в областта на слабините) хернии,а 4 напълно здрави. 
Детските уролози са потърсени от 3 деца. 
Високоспециализираните профилактични прегледи по Програма „Детско здраве „Пирогов”се провеждат в последната събота на всеки месец. Те са безплатни, а  за да бъде прегледано едно дете е необходино единствено да бъде записано предварително по телефона:
-              02/ 91 54 428 – за детски уролог
-              02/ 91 54 447 – за детски хирург
-              02/ 91 54 479 – за УНГ
-              02/ 91 54 262 – за детски ортопед-травматолог
 
 Прегледите стартираха миналата есен в „Пирогов”, а през пролетта екипите на УНГ специалиста д-р Асен Меджидиев, на травматолога д-р Атанас Кацаров, съвместно с детския хирург доц. Христо Шивачев и детски уролози започнаха да извършват високоспециализираните прегледи и в различни градове на страната.
 
2013-10-26

6-годишно момиченце от бежанския лагер във Военна рампа е прието в Пирогов

 Лекарите от „Александровска болница” се обърнаха за съдействие към колегите си от „Пирогов”, заради оплаквания на едно от децата, които преглеждат безвъзмездно днес. Детето се оплаква от  болки в корема и повръщане, които  навеждат на мисълта, че то може да е с апендицит. Ето защо те преценяват, че е добре да бъде доведено и прегледано в университетската болница за спешна медицина. Колегите им в „Пирогов” веднаха се отзовават. Момиченцето преминава през всички необходими изследвания в спешната болница. Направени са й пълна кръвна картина, ЕКГ, снимка на белия дроб и ехография на корема. Благодарение на добрата комуникация между лекарите от „Александорвска” и болница „Пирогов” малкото момиче е прието в Детско коремно отделение към Клиниката по детска хирургия и остава за наблюдение, заради съмнения за апендицит. 

2013-10-15

Хирурзи от Пирогов спасиха живота на 5-годишно момче чрез уникална операция

Интервенцията извърши екипът на доц. Олег Чолаков. Миналата седмица в „Пирогов” постъпва по спешност дете, пострадало при ПТП на „Цариградско шосе”, което е с разкъсан панкреас. Веднага се събира екип от едни от най-добрите хирурзи у нас, Съхраняващата операция, която извършват доц. Чолаков и екипът му продължава цяла нощ. По време на нея пироговските хирурзи правят органносъхраняваща сегментна резекция на панкреаса на детето.
Детето вече е в стабилно състояние и е преведено от Детска реанимация в Детска хирургия.
Досега такава операция не е извършвана у нас, както на възрастни , така и на деца.

2013-10-03

Покана за откриване на проект по ОП "Развитие на човешките ресурси"

Уважаеми госпожи и господа,


Най- учтиво Ви каним да присъствате на първата пресконференция за откриване на проекта на УМБАЛСМ”Н.И.ПИРОГОВ”с наименование „Усъвършенстване на организацията на труда и инвестиции в безопасност и здраве при работа”  по  схема за безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-2.3.03– „Безопасен труд” на Оперативна програма  „Развитие на човешките ресурси” .  Тя ще се проведе на 04.10.2013 г. от 14.00 ч. в сградата на УМБАЛСМ”Н.И.ПИРОГОВ” в рапортна зала етаж 5.
.

 


С уважение :
Ръководител  проект
проф. Сн.Грозданова