Бърза помощ

Пресцентър

2013-05-10

Изборна секция на 12 май за болните в "Пирогов"

82 пациенти и 5 придружители на настанени за лекуване лица в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" са заявили желание да гласуват на предстоящите избори в неделя (12 май). За пореден път университетската болница разкрива изборна секция и дава възможност на болните да упражнят правото си на глас. За целта в лечебното заведение ще бъде разкрита специална изборна секция. Тя се помещава в рапортната зала на травматолозите на третия етаж. Достъп до нея е осигурен и за пациентите в неравностойно положение.

Създадена е необходимата организация и всички болни, които са постъпили в "Пирогов" в почивните дни също ще могат да упражнят правото си на глас.

2013-05-06

1533 потърсиха помощ в Пирогов през празничните и почивните дни от 1-ви до 6-ти май

206 от тях бяха приети, това съобщи д-р Кирил Христов – коремен хирург и дежурен шеф-екип на спешния хирургичен кабинет в университетската болница. Общо 52 от 292, които са потърсили дежурните хирурзи по празниците са оставени за лечение. Най-често това са хора които имат кървящи язви; такива, които са приели неправилно предписаните им лекарства или са си самопредписали примерно повече аспирин, водени от тезата, че е полезен за сърцето. Има и хора, които са дошли в „Пирогов” със стари оплаквания, но все не са намирали време да отидат на лекар.

През спешния травматологичен кабинет са преминали общо 691 пациенти, като 76 от тях са приети. Сред тях е и 29-годишен мъж, който е катастрофирал късно вечерта на Великден (05.05) с мотора си на бул. „Никола Мушанов”. Той е оставен за лечение в една от травматологичните клиники с открита фрактура на дясната подбедрица и рана на дясното бедро.

През почивните дни не липсват и битови инциденти. След домашен побой рано сутринта на Великден помощ в „Пирогов” търси и 41-годишна жена от София. Заради побоя, който й е нанесъл супругът й, тя е с контузии и охлузвания по главата. След като дежурните неврохирурзите са й оказали медицинска помощ, Ц. В. Е освободена.

През токсикологията са преминали общо 208 пациенти, 47 от тях са приети за лечение. Няма нито един случай на опит за самоубийство!

В спешния детски травматологичен кабинет най-натоварени са били първите два от почивните дни – 1 и 2 май. На ден през кабинета са преминавали по около стотина деца, а само за последното денонощие са около 40, съобщи дежурният травматолог д-р Григор Сиришнишки. Най-малкият пациент на когото са помогнали докторите е 5-годипно момиченце, което си е счупило лакътя докато си играело. Най-големият пък е 17-годишно момче, което е пристигнало в Спешното с разместване ан капачката на десния крак.

Като цяло празниците са преминали спокойно, тъй като повечето хора не са в София, а почиват в провинцията или извън страната, отчете д-р Кирил Христов.

2013-05-05

Рано тази сутрин почина актьорът Петър Попйорданов

Въпреки близо 15-часовите усилия на лекарите от Клиниката по интензивно лечение в „Пирогов”, той почина в резултат на тежка черепно-мозъчна травма с недостатъчност на мозъчния ствол. Припомням, че вчера актьорът беше настанен в Централна реанимация на "Пирогов" с пряка опасност за живота, след като пострада много сериозно. 48-годишният мъж беше докаран в болницата в коматозно състояние следобед в 15 часа. В резултат на височинна травма Попйорданов имаше тежка двустранна мозъчна контузия, двустранно счупване на черепните кости, вътречерепен хемтом, счупвне на черепната основа, контузия на белия дроб и едно счупено ребро. Сърдечната му дейност беше поддържана с медикаменти и беше поставенна командно дишане.

2013-05-05

През месец май продължава рехабилитацията за сколиоза при децата

На 15  и на 22 май отново ще има безплатни прегледи и рехабилитация за сколиоза (гръбначно изкривяване) за деца и младежи. Прегледите ще извърши д-р Красимира Казалъкова – ръководител на отделението по рехабилитация в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.
Всеки родител, който желае да бъде прегледано детето му, трябва да го запише предварително на телефон 02/ 9154 334, вски делничен ден между 9 и 12 часа. Не е необходимо направление от личния лекар!!! Прегледите започват в 12 часа, а лечебната физкултура в 13 часа.
 

2013-05-04

Лекарите от "Пирогов" се борят за живота на актьора Петър Попйорданов

Актьорът Петър Попйорданов е настанен в Централна реанимация на "Пирогов" с пряк опасност за живота. 48-годишният мъж е докаран в болницата в коматозно състояние този следобед. Той е с тежка двустранна мозъчна контузия, двустранно счупване на черепните кости, вътречерепен хемтом, счупвне на черепната основа, контузия на белия дроб и с едно счупено ребро. Тежките наранявания са резултат от височинна травма. Сърдечната му дейност се поддържа с медикаменти и е на комндно дишане. За момента не се нуждае оперативна намеса.