Бърза помощ

Пресцентър

2014-02-04

Изпълнителният директор на "Пирогов" вече е професор

Колеги,
днес Научният съвет на „Пирогов” избра за „професор по анестезиология и реаниматология” настоящия изпълнителен директор на болницата Стоян Миланов.
 

2014-01-30

Оперираха по спешност жената с премазаните крака от гр. Гоце Делчев

Снощи в "Пирогов" беше оперирана по спешност 28-годишната жена от Гоце Делчев, чиито крака бяха премазани от автобус. Операцията извършиха дежурният шеф-екип на спешния травматологичен кабинет д-р Димитър Димиторв и началникът на 1-ва травматологична клиника доц. Асен Балтов. Пациентката е настанена в Централна реанимация на спешната болница. В следващите дни ще стане ясно дали ще се стигне до ампутация на единия крак.
Колеги,
Който желае да запише лекар за състоянието на жената, трябва да бъде пред главния вход на болницата в 9,45 часа. Охраната ще Ви насочи към залата , в която ще се проведе брифингът.

2014-01-26

Лошото време прати близо 4 човека в "Пирогов" за последните 4 часа

За поледните 4 часа през спешния травматологичен кабинет преминаха над 35 пострадали в снега. Пациентите най-често са със счупени крайници, навяхвания и изкълчвания. 

2014-01-26

65 пострадали в снега потърсиха помощ в "Пирогов" до 16.30 часа

От тях 15 са приети в травматологията, съобщи дежурният шеф-екип от 4-та травматологична клиника д-р Емил Йорданов. Най-младите пациенти, които са настанени в Специализирания травматологичен комплекс са 18-годишно момче с фрактура на китката и 19-годишно момиче с навехнато коляно. След подробни изследвания и двамата са освободени да се приберат вкъщи. Най-възрастният пациент, който е преминал през спешния травматологичен кабинет е 84-годишна жена. Тя е със счупен глезен, което налага да бъде приета в болницата. Най-младият пациент, който еприет е 30-годишен мъж с фрактура на дясното коляно. Като цяло повече са пострдалите жени.

2014-01-25

Изписват пациенти с операция на гръбначен стълб за три дни

Семинар за представяне на нов, безкръвен метод за стабилизация на гръбначен стълб събра над 80 наши и международни специалисти по неврохирургия в София
 
По време на семинар, пред наши и световнопризнати лекари в облатта на неврохирургията, ръководителят на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов" доц. Николай Габровски представи нов безкръвен метод за стабилизация на гръбначния стълб. Методът се използва от около 6 месеца в България и вече е бил приложен на около 50 пациента с различни заболявания на гръбнака. “Предимствата от прилагането на този метод на лечение е, че интервенциите са много по-щадящи, има по-малка кръвозагуба, пациентите се възстановяват много по-бързо и има много по-малко болка след операцията. При повечето случаи, пациентите могат да се върнат към нормалния си начин на живот до 2-3 дни след манипулацията”, сподели опита си доц. Габровски. 
“В Германия прилагаме този инвазивен метод от около 8 години, като в последните 5 използването му зачести. Ползите за пациента са безспорни, но трябва да се има предвид, че той не е подходящ за всеки болен. Решението дали да се прилага широко отваряне или инвазивния подход е строго индивидуално за всяка симптоматика и е решение на лекуващия лекар”, подчерта проф. Градл от Германия. Според думите му, в Германия тези манипулации са 100% безплатни за пациентите, тъй като държавата поема разходите по скъпата манипулация. 
Гръцките специалисти др. Ставрос и др. Пахньотис споделиха, че прилагат инвазивния подход на лечение при около 40% от пациентите си със заболявания на гръбнака, както и че в южната ни съседка, както и у нас, тази манипулация се заплаща от болните. “Голяма ефективност имаме при пациентите, при които прилагаме комбинация от стария и нов метод на лечение, но като цяло намалената инвазивност е предпочитана”, добави др. Ставрос. 
“Същността на метода е, че се запазват структурите на гръбначния стълб, които отговарят за стабилността му и не се нарушават мускулните и съединителни тъкани. За целта се използва специален инструментариум, който позволява да се поставят стабилизиращите импланти през отвори, не по-големи от 2-3 см, а манипулацията се извършва под рентгеново контрол”, обясни доц. Габровски. 
 
Споделянето на ценният опит беше възможно благодарение на Клиниката по Неврохирургия към "Св. Иван Рилски" и Клиниката по Неврохирургия на спешната болница "Пирогов", които организираха семинар, целящ представяне на опита на български и чуждестранни специалисти в прилагане на нов, неинвазивен метод за стабилизация на гръбначния стълб. Тази процедура може да се прилага при всички известни заболявания на гръбнака – от травми и тумори до заболявания, свързани с остаряването на гръбнака – т.нар. шипове, дискови хернии и дегенеративни проблеми. За лектори на събитието бяха поканени както завеждащите клиниките по неврохирургия на двете болници – доц. Васил Каракостов и доц. Николай Габровски,така и изтъкнати специалисти от Белгия, Германия и Гърция – Др. Льосаж, проф. Градл, др. Ставрос, др. Пахньотис.
Гости на симпозиума бяха над 80 изтъкнати български специалисти от цялата страна, проявяващи интерес към прилагане на новия метод в практиките си. Сред тях бяха др. Румен Попов и др. Петър Стоянов от ИСУЛ, др. Тихомир Евтимов от ВМА, др. Илиян Коев от Пловдив, др. Явор Енчев от Варна и много други.