Бърза помощ

Пресцентър

2014-08-12

Уникална операция за Югоизточна Европа ще се извърши в Пирогов

Утре в „Пирогов” ще бъде извършена уникална за Югоизточна Европа операция. Пациент е момиченце на 1 годинка, което има рядкото заболяване „Синдром на Поланд”. Заради заболяването детето се е родило с 4 липсващи ребра и слепване на останалите ребра, начална форма на сколиоза – гръбначно изкривяване, аплазия на млечната жлеза-млечната жлеза не е на обичайното място, а по-високо. Операцията ще извършат гост-хирургът проф. Ралф Щукер и началникът на Клиниката по детска хирургия към „Пирогов” проф. Росен Дребов. Операцията ще бъде наблюдавана на живо от лекари от „Пирогов”, други болници в София и страната. Модератор ще бъде д-р Атанас Кацаров от Клиниката по детска травматология.
Началото на операцията е в 10. 00, а в 9 часа започва срещата с екипa, който ще оперира. Тогава може да вземете интервюта от професорите.
Имплантът, наречен ""растящи  ребра се поема от Фонда за лечение на деца, а проф. Щукер идва със съдействието на "ОРТОСИНТЕЗ" и "Johnson&Johnson".

2014-08-09

Пирогов дарява на пострадалите в Мизия

Днес 10 часа пред сградата на общината в гр. Мизия наш специален пратеник ще предаде дарението. Съпричастни с проблемите и болката на пострадалите в Мизия, от "Пирогов" даряваме неща, които са необходими за по-бързото почистване и недопускането на разпространение на зарази. 
Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов" дарява на Мизия дезинфектанти, течни сапуни, ръкавици и маски. 
В дарението влизат 1050 броя маски, които в болницата се използват от екипите в операционната; 250 чифта стерилни ръкавици, 4 литра дезинфектант за повърхности, 2 литра дезинфектант за ръце (за дезинфекцията на ръцете на 1 човек са необходими около 5-7 гр. от препарата), течен сапун 10 литра. 
Общата стойност на дарението е почти 450 лв. 
2014-08-07

Декларация мед.съвет освобождаване от длъжност на изп. дир., промяна Съвет на директорите

До Министъра на здравеопазването

д-р Мирослав Ненков

Изх.№ 4829/07. 08. 2014 г.

 

 

 

Декларация

от

Медицински съвет при УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”

 

 

                              Господин Министър,

 

Днес, 07.08.2014 г., се проведе извънредно заседание на Медицински съвет на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, при следния дневен ред:

 

  1. Протоколно решение на министър Таня Андреева № РД-16-250 от 23. 07. 2014г., за освобождаване от длъжност изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.  проф. д-р Стоян Миланов  
  2. Промяна в състава на Съвета на директорите на лечебното заведение.

 

 

След разисквания, дебати и изказвания, Медицински съвет при УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” реши:


Медицинският съвет на „Пирогов”, членовете на Български Лекарски Съюз в УМАЛСМ„Н.И.Пирогов”, членовете на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи УМАЛСМ„Н.И.Пирогов”, в ,  КТ „Подкрепа”и  КНСБ в УМАЛСМ„Н.И.Пирогов”,  остро протестират срещу начина на взимане на решение от бившия министър на здравеопазването д-р Таня Андрееева за отстраняването на  проф. д-р Стоян Миланов от поста изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.  Смяната на изпълнителния директор на болница от национално и стратегичско значение и с централна роля в спешната медицна на страната, по един напълно непрозрачен начин без обявени мотиви, дава основание да приемем, че решението е взето с аргументи, които нямат нищо общо с подобряването на качеството на здравеопазването.

В период на политическа и икономическа  нестабилност на страната и природни катаклизми,  този акт  на дестабилизация на най-значимата болница в страната, осигуряваща денонощна, безотказна спешна медицинска помощ, е удар срещу стабилността на цялото общество и системата на здравеопазването. 

Ето защо Медицинският съвет настоява:
1. Незабавно да се отмени решението на д-р Таня Андреева за отстраняването на  изпълнителния директор проф. Стоян Миланов.

2. Да се отмени протокол  за промяна в състава на Съвета на директорите на УМБАЛСМ „И. И. Пирогов” и да се смени целия състав на същия.

 

 

 

 

 

07. 08. 2014 г.                                                                           Медицински съвет:

гр. София                                                                    

2014-08-04

3 младежи с изгаряния при варене на бира, 2 от тях избягаха от "Пирогов"

Трима младежи, които са пострадали при опит за варене на бира в село в района на Самоков, са транспортирани вчера в Клиниката по изгаряне в „Пирогов”. От тях в най-тежко състояние е 17-годишно момче. То има 21% изгаряне по тялото. Другите двама пострадали 22-годишно момиче и 26-годишем младеж са имат по 10% изгаряне. Рано тази сутрин те самоволно и без да предупредят никого от медицинския персонал са систръгнали от болницата. Лекарите се притесняват, че ненавременното самопрекъсване на лечението ще доведе до последици за здравето им. И двамата са без здравни осигуровки.

Екипът на началника на Клиниката по изгаряне проф. Огнян Хаджийски се грижи и за двама братя от Лом. Те са пострадали при избухване на газова бутилка в събота. От Лом са транспортирани в Монтана, а от там в „Пирогов”. Няма опасност за живота нито на 30-годишния мъж, нито на 32-годишния.
 

2014-08-01

Приключи кръводарителската кампания в "Пирогов"

80 служители на „Пирогов” и близки на пациенти на болницата дариха кръв за 3 дни. Кампанията на Националния центът по трансфузионна хематология се проведе за пореден път в спешната болница. В рамките й на призива за кръводаряване се отзоваха не само служители на болницата от всички звена, но и  близки на пациенти, които са хоспитализирани в „Пирогов”. Така за 3 дни 80 лица дариха близо 37 литра кръв.